Haluan synnyttää kotona, osa 6: Nämäkin pitää muistaa!

Kun synnyttää kotona, pitää muistaa monen monta asiaa, joilla ei tarvitse sairaalasynnytyksessä päätään vaivata. Joku voisi ajatella, että riittää kun hankkii itselleen kätilön, mutta paljon muutakin tulisi ottaa huomioon!

Reseptit ja lähetteet: Reseptit saa neuvolalääkäriltä tai yksityiseltä lääkäriltä. Todennäköisesti ainoa synnyttäjän itsensä hankittava resepti on vastasyntyneelle annettava K-vitamiini (ja mikäli synnyttäjä on veriryhmältään Rh D- negatiivinen ja vauva todettu Rh D- positiiviseksi, tarvitsee äiti anti-D-immunoglobuliinipistoksen 72h sisällä synnytyksestä).  Kätilöllä on todennäköisimmin muut mahdollisesti tarvittavat reseptit ja lääkkeet, kuten mahdollisesti tarvittava oksitosiinipistos synnytyksen jälkeen (verenvuotoon) ja paikallispuudutteet repeämien ompelua varten.

Lähetteistä tarvitaan napaverilähete ja lähete vauvan lastenlääkäritarkastukseen. Näiden lähetteisen saamisessa saattaa olla paikkakuntakohtaisia eroja ja joskus kotisynnytystä hoitava kätilö saa ne hoidettua, joskus ne ovat synnyttäjän vastuulla. Lähetteitä kannattaa selvitellä hyvissä ajoin!

Vaipat: Ei, en nyt tarkoita vaippoja vauvalle. (Vaikka toki vauvakin vaipat tarvitsee!) Synnytyksen jälkeen äiti vuotaa verta, eikä tähän jälkivuotoon aivan ensimmäisinä tunteina ja päivinä mitä todennäköisimmin riitä marketin yöside. Suunta kannattaa siis ottaa rohkeasti kohti apteekkia ja ostaa ehkä jopa aivan rehellisiä inkohousuja.

Pyyhkeet ja lakanat: Synnytystä varten on hyvä varata paljon pyyhkeitä ja ehkä myös puuvillaisia lakanoita. Kesken synnytyksen on ikävää alkaa pyykkäämään, joten mitä enempi sen parempi! Toki voi myös varautua niin, että synnytyksessä käytössä olevat pyyhkeet ja lakanat voi suoraan laittaa roskiin. (Näin me teemme.) Siivous helpottuu ja säästyy pyykkirumbalta.

Suojaus: Synnytyksessä saattaa sotkua tulla, enemmän tai vähemmän. Kannattaa siis miettiä ja varautua suojilla! Suojat kannattaa miettiä sen mukaan, missä haluaa synnyttää ja kuinka tarkasti kokee tarvetta asuntoaan suojata.

Kotona on se hyvä puoli, että sielä saa halutessaan liikkua vapaasti ja synnyttää vaikka pihalle. Hyvä olisi kuitenkin tällöin muistaa, että huoneita saattaa silloin haluta suojata ehkä jotenkin. Kaikkea ei tietenkään muoviin tarvitse kääriä, mutta jos nyt uskoo haluavansa viettää aikaa lempituolissaan, on ehkä hyvä varautua suojaamaan tuoli mahdollisen lapsiveden yms varalta.

Entä jos haluaa synnyttää veteen? Moni haluaa kotona synnyttää veteen, tai ainakin käyttää vettä kivunlievityksenä. Ammeen paikaksi moni valitsee luonnollisesti kylpyhuoneen, mutta muitakin ratkaisuja on. Tällöin tulee tietenkin varautua suojaamaan tila mahdollisen  vesivahingon varalta. Ammeen kanssa on hyvä myös muistaa miettiä riittääkö lämminvesivaraajan kapasiteetti ja jos ei, millä lämmintä vettä sitten saadaan lisää tarvittaessa. Kerrostaloasunnoissa tulee mistaa mahdolliset yölliseen vedenkäyttöön liityvät järjestyssäännöt. Kannattaa myös uhrata pieni ajatus sille, ovatko asunnon kantavat rakenteet tarpeeksi vahvat kestämään ammeen painon!

Ruoka: Yksi kotisynnytykse herkullisimmista (pun intended) puolista on se, että ruokansa saa valita tyystin itse! Tietenkin sairaalaanki saa  (ja ehkä kannattaakin) ottaa eväät mukaan, mutta se mikä kotona kannattaa muistaa, on se, että kotona ruoka on tosiaan hankittava myös synnytyksen jälkeen itse, eikä kukaan kärrää sitä paikalle valmiiksi lämmitettynä ja lautaselle katettuna. Tai tietenkin puolison tai muun tukihenkilön voi tähän yrittää saada suostumaan.

Kätilön (ja doulan) lepo: Joskus synnytys pitkittyy. On siis hyvä jo etukäteen miettiä, missä kätilö ja muu synnytyksen ”henkilökunta” voi tarvittaessa mukavasti levätä. Kesken synnytyksen ei ole kiva alkaa pohtia minne vieraspatjan sijoittaa.

Auto ja siirtyminen sairaalaan: Joskus käy niinkin, että kotisynnytyksestä joudutaan syystä tai toisesta siirtymään sairaalaan. Tähän olisi tärkeää valmistautua ainakin ajatuksen tasolla. Hyvä voisi olla myös antaa ajatus auton suojaamiselle. Sairaalaa varten kannattaa ehkä myös pakata varulta sairaalakassi ja tehdä synnytystoivelista. Hätätapauksissa sairaalaan siirrytään ambulanssilla.

Raha: Ikävä kyllä tässä suhteessa synnyttäjät eivät kaikki ole tasa-arvoisessa asemassa.  Sairaalasynnytys on yleensä suhteellisen halpa. Jos synnyttäneiden osastolla ei tarvitse viettää aikaa useampaa päivää (tai jopa viikkoa), eikä vauvakaan tarvitse osastohoitoa, tulee sairaalalaskuksi ehkä muutama satanen. Kotisynnytyskätilön palkkio taas maksaa n. 900-2500€ (heittoa on vielä kumpaankin suuntaan) ja tähän täytyy muistaa lisätä mahdollinen doulan palkkio, mahdolliset yksityislääkärin käynnit, lastenlääkäritarkastuksen poliklinikkamaksu, K-vitamiinin (ja anti-D-immunoglobuliinin) hinta, suojusten hankkiminen, mahdollinen jättimäinen vesilasku…  Hyvälle synnytyskokemukselle tuskin voi laittaa hintalappua, mutta on hyvä miettiä mitä kotisynnytys tekee perheen taloudelle.

Onko minusta todella tähän?: Kotisynnytys on mitä suurimmassa määrin ns. luomusynnytys. Epiduraalia ei kotona saa. Minä uskon, että jokaisen naisen on mahdollista synnyttää luonnonmukaisesti oikean tuen turvin. (Poislukien ne tilanteet, joissa äidin ja/tai vauvan terveyden ja turvallisuuden takaamiseksi tarvitaan lääketiedettä.) Kotisynnytykseen ei ehkä kuitenkaan kannata lähteä, jos epiduraali tuntuu houkuttelevalta ajatukselta tai muuten toivoo mahdollisuutta saada lääkkeellistä kivunlievitystä. Toisaalta kotoa on myös aina mahdollista lähteä sairaalaan, jos tuntuukin, ettei kestä ilman lääkkeellistä kivunlievitystä, eikä sitäkään kannata ottaa epäonnistumisena. Superihminen ei tarvitse olla.

Muiden ihmisten suhtautuminen: Kotisynnytys on valinta, jota monikaan ei ymmärrä. Kotisynnyttäjät saattavat saada niskaansa aikamoista ryöpytystä. Aina edes neuvola tai muu terveydenhuolto ei osaa olla kotisynnyttäjää kohtaan ammatillinen tai asiallinen. Nämä ovat tietenkin asioita, joiden ei ehkä tulisi vaikuttaa synnytyspaikan valintaan, mutta toisaalta asian salailukin voi olla hyvin raskasta.

Motiivit: Kotisynnytys ei ole hoitokeino synnytyspelkoon. Se ei myöskään ole hoitokeino sairaalakammoon. Kotisynnytys ei poista mahdollisia aikaisempia traumoja. Nämä ovat kyllä asioita, jotka saattavat saada kotisynnyttäjän valitsemaan kodin synnytyspaikakseen (minullakin ne ovat vaikuttaneet), mutta on tärkeää tiedostaa, ettei asioita voi lakaista maton alle. Pelot ja traumat tulisi käsitellä, ei piilottaa. Ne eivät poistu silmiä sulkemalla.

2 thoughts on “Haluan synnyttää kotona, osa 6: Nämäkin pitää muistaa!

 1. Elisa

  Minä en ole vielä (kolmatta kertaa) raskaana, mutta seuraavalla kerralla toiveissa on kotisynnytys ja siksi seuraan sinun blogia. Sinulla on todella hyviä pointteja siihen mitä pitää muistaa synnyttäessä kotona. Minä asun maassa, jossa synnyttäminen on maksutonta ja kätilönkin saa kotiin ihan ilmaiseksi, koska synnytyspaikan saa itse valita. Ikävää, etta Suomessa pitää miettiä rahaa synnytyspaikan valinnassa. Mulle yksi suuri syy haluta synnyttää kotona on, se että 5km automatka oli viimesksi se pahin koko 10 tunnin synnytksessä. En halua kokea sitä enää. Olen jo kaksi lasta synnyttänyt ilman lääkkeellistä kivunlievitystä, ja molemmat ovat olleet terveitä vauvoja eikä sairaalassa synnyttämiselle ole ollut ns. oikeaa tarvetta. Paljon tsemppiä synnytykseen! Toivottavasti pian pääsen lukemaan miten se sujui! 🙂

  Reply
 2. Krissie

  Ajauduin linkkejä linkkien perään klikkailemalla sattumalta lukemaan blogiasi. Kirjoitat kovin mielenkiintoisesta aiheesta, joten jäin pidemmäksi toviksi näyttöruudun ääreen selailemaan kotisynnytykseen liittyviä kirjoituksiasi.

  Olen itse synnyttänyt toisen lapseni kotona. Kuten ennen minua kommentoinut Elisa, asun myös maassa, jossa kotisynnytykset ovat verrattain yleisiä. En kuitenkaan ollut suunnittelut kotisynnytystä vaan päädyin siihen vasta ihan kalkkiviivoilla erittäin vauhdikkaasti edenneen synnytyksen “pakottamana” (synnytys kesti kaikkiaan 1,5 tuntia). Kotiin tarkistuskäynnille tullut kätilö ei päätöksestäni hätkähtänyt – haki vain autostaan välinelaatikon, kääri hihansa ja ryhtyi toimiin. Vauva syntyi alle puolessa tunnissa kätilön saapumisesta. Olin vierastanut ajatusta kotisynnytyksestä, mutta nyt sen kokeneena en enää ikinä haluaisi synnyttää sairaalassa mikäli vaan mahdollista. Se oli kokemuksena niin hieno ja intiimi. Oli yksinkertaisesti ihanaa, että vauva sai syntyä omassa kodissaan jo esikoisen raskausajalta tutuksi tulleen kätilön avustamana. Läsnä ei ollut hänen lisäkseen muita kuin mieheni (ja omassa huoneessaan yöunilla ollut esikoinen). Synnytyksestä on kohta jo kaksi vuotta aikaa, mutta palaan mielessäni silti edelleen usein sen päivän tapahtumiin. Synnytyksestä jäi sen nopeudesta ja kivuliaisuudesta huolimatta todella positiivinen muisto – kiitos ihanaakin ihanamman kätilöni sekä urhean mieheni, joka jaksoi sitkeästi toimia kivunlievittäjänä vierelläni (alaselän hierojana). Arvostan nykyisen kotimaani avarakatseisuutta synnytyksiin liittyen. Oli hienoa saada päättää jäädä kotiin synnyttämään, vaikka olinkin etukäteen valinnut sairaalasynnytyksen. Kotona oli onneksi kotisynnytykseen tarvittavat apuvälineet, jotka kaikki odottavat äidit saavat postitse kotiin toimitettuina vakuutusyhtiöltä synnytyspaikasta riippumatta.

  Toivon koko sydämestäni, että saat synnyttää kotona, ja että kaikki menisi niin kuin olet toivonut. Paljon tsemppiä loppumetreille sekä itse koitokseen sitten kun sen hetki koittaa! Ja kiitos kun jaat avoimesti tietoa kotisynnytyksen mahdollisuudesta 🙂

  Reply

Jätä kommentti

Your email address will not be published. Required fields are marked *