Olettamuksia ja kehnoa suhtautumista

Viime viikolla sain kokea, miten erilaista palvelua liikkeistä voi saada. Homman nimi oli se, että eilen kävin kahdessa eri optikkoliikkeessä tarkistuttamassa näön ja pyytämässä kustannusarvion uusista silmälaseista. Tarvitsin kustannusarvion kahdesta paikasta, koska haen laseihin toimeentulotukea.

Ensin menin Specsaversille, jossa sain todella hyvää palvelua. Valitsimme valmiiksi minulle mieleiset kehykset ja myyjä oli tosi avulias. Palveluhenkinen ihminen, vaikka olin tilanteen jo kertonut. Löysimme mieleiset kehykset ja näkökin tarkistettiin huolellisesti. Mukaani sain asiallisesti täytetyn kustannusarviolapun ja minut toivotettiin tervetulleeksi uudelleen. Näöntarkastuskin oli muuten maksuton, vaikka en vielä pystynyt tilausta tekemäänkään.

Seuraavaksi marssin Nissenille. Selitin asian. Myyjä ei suostunut palvelemaan sitä vähää, että olisimme yhdessä katsoneet minulle mieleisiä kehyksiä. Liikkeessä ei ollut muita kuin minä, joten jonoistakaan ei ollut kyse. Näkö tarkistettiin viidessä minuutissa. Kustannusarviolappunen hutaistiin. Maksoin näöntarkastuksesta. Lähtiessäni kiitin, mutten saanut mitään vastausta.

Joo. Mulla ei ole mahdollisuutta tilata silmälaseja muuten kuin siinä tapauksessa, että minulle myönnetään niihin harkinnanvaraista toimeentulotukea. Olen hoitovapaalla ja samalla lähden tekemään opintojani loppuun. En ole pummi. Mun vähät rahat menee siihen, että mulla ja Bataatilla on katto pään päällä, ruokaa pöydässä ja kohtuullisesti pystytään pukeutumaan. Laskujakin on. Yhteiskunta osallistuu pojan elättämiseen pienellä summalla. Muualta ei pätäkkää tule, paitsi mitä nyt mummi ja ukki auttelevat jonkin verran ja ostavat Bataatille.

Harvoin hankin itselleni mitään. Bataatille laitan, koska hän tarvitsee niitä enemmän kuin minä. Pyrin siihen, että meillä syödään hyvää ja terveellistä ruokaa. Opiskelusta toki tulee kustannuksia jonkin verran.

Jos ei niin paljon oletettaisi toisista ihmisistä. Josko jokaiseen suhtauduttaisiin hyvin? Kun koskaan me ei tiedetä, miksi ihmisen tilanne on se, mikä se on.